Inflammation and Atherosclerosis

Arterosklerose, stive og trange blodkar, har blitt sett på som et kolesterolproblem, men viser seg å være en betennelsesproblem. Nok en bekreftelse på at kolestrol ikke er farlig, mens betennelse er det. Statiner og andre kolesterolsenkende midler, trengs det lenger nå som vi vet dette?

http://circ.ahajournals.org/content/105/9/1135.full

«Recent advances in basic science have established a fundamental role for inflammation in mediating all stages of this disease from initiation through progression and, ultimately, the thrombotic complications of atherosclerosis. »

«In addition, low-grade chronic inflammation, as indicated by levels of the inflammatory marker C-reactive protein, prospectively defines risk of atherosclerotic complications, thus adding to prognostic information provided by traditional risk factors.»

«Moreover, certain treatments that reduce coronary risk also limit inflammation. In the case of lipid lowering with statins, this anti-inflammatory effect does not appear to correlate with reduction in low-density lipoprotein levels. «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s