Om behandlingen

DermoNeuroModulation – Strukturell IntegreringLigamentbehandlingMykvevsmanipuleringPercussorDry NeedlingLivsstilErnæringTreningDynamisk stretchingPust

Verkstedet Bodywork System inneholder spesielt utvalgte behandlingsformer som hver for seg bidrar der de andre har mangler, og som gir solide resultater når de kombineres. Vi gjør vårt ytterste for å finne behagelige behandlingsformer som fungerer bedre enn de vi har fra før og holder oss kontinuerlig oppdatert om hva som skjer på verdensbasis innen forskning, nytenkning og utvikling.

En innledende behandlingssekvens er vanligvis på 4-6 behandlingstimer fordelt på 1-2 måneder. En individuell vurdering av helsetilstand og behandlingsrespons vil avgjøre om noen trenger flere behandlinger. Deretter vil de aller fleste gå over på «wellness» program som innbærer tuneup behandlinger 2-4x årlig avhengig av hverdagssituasjon og yrke.

Med utgangspunkt i Strukturell Integrering og nevrofysiologi inkluderes elementer som ofter er «glemt» i konvensjonell behandling: ligamenter, bindevev, hud og nervesystem. Ernæring, trening og pust er også vesentlige elementer i vårt konsept som sikrer raske og solide behandlingsresultater. I tillegg bruker vi mye tid på å forklare hva vi gjør, hvorfor vi anbefaler det vi anbefaler, og hvordan det fungerer, helt til vi er helt trygge på at du vet alt du trenger for å ta vare på din egen helse.

Mange mener at «Ignorance is bliss». Men dette gjelder ikke egen helse. Da kan kunnskap redde liv! Dokumentarer, foredrag og artikler er en viktig del av egenutdanningen vi gir deg som en del av behandlingen på Verkstedet.

Det aller viktigste vi må vite om når det gjelder menneskekroppen og smertefunksjonen blir forklart i dette lille klippet om en av de viktigste smerteforskere i menneskets historie: Ronald Melzack.

Og i fantastiske foredraget fra Lormer Mosley forklares det meste om hvordan smerte fungerer. Denne australske forskeren har, ved siden av Ronald Melzack (Om smerte), revolusjonert vår forståelse av hvordan smerte fungerer i kroppen vår:


DermoNeuroModulation

Dermo = huden, Neuro = nervesystemet og Modulation = å endre.

DermoNeuroModulation er altså å endre nervesystemets opplevelse av seg selv, gjennom behandling av huden. Teorien er eksepsjonelt elegant og kan forklare den smertereduserende effekten vi får med alle andre behandlingsformer som innebærer at vi tar på huden. Men siden vi nå endelig vet HVA vi faktisk behandler, kan vi også endre HVORDAN vi gjør behandling og få bedre og mer direkte resultater.

Nervesystemet er organisk og derfor må vi gi det litt tid til å tilpasse seg. Med en spesifikk rolig, lett og behagelig strekk av det øverste hudlaget i en viss tid tillates nervesystemets egne selvregulerende mekanismer å trå til. I løpet av noen minutter vil du kjenne at smerte og ømme punkter rett og slett fordufter. Mange legger også merke til mye aktivitet som ikke er subtilt i det hele tatt, f.eks. muskler slipper taket, prikking, varme, en opplevelse av at det «åpnes», m.m. Bedring i bevegelse, korrigering av muskelubalanser, reduksjon i smerte, osv, alle disse effektene er resultater av at de utgående signalene i nervesystemet fungerer bedre, med mindre internt stress og færre unødvendige forsvarsmekanismer.


Strukturell Integrering

Strukturell Integrering er en massasjeform utviklet av Ida Rolf (Rolfing) og bygget videre på av Tom Myer’s revolusjonerende Anatomy Trains; et anatomisk «kart» over hvordan muskler og bindevev henger sammen i direkte kraftoverførende linjer i kroppen og påvirkes av bevegelses- og holdningsmønstre. Strukturell Integrering handler om å balansere disse muskel- og bindevevslinjene og løse opp kompensasjonsmønstre gjennom dyp bindevevsmassasje. Anatomy Trains forklarer  hvorfor vi for eksempel kan jobbe på hælen for å løse opp spenninger i nakken. Ved hjelp av sakte og dyp massasje kan terapeuten løse opp spente områder slik at kroppens ledd og ryggrad får en mer optimal holdning i forhold til gravitasjonskraften som hele tiden trekker oss ned. Siden massasjen gjøres sakte kan vi jobbe dypt inni vevet uten at det blir smertetfullt. Behandlingen gir en behagelig ettervirkning hvor kroppen føles lett som en fjær og forløser mye energi i musklene.

I denne videoen ser du hvordan bindevevet er bygd opp og sømløst knyttet inn i muskler, sener, ligamenter, skjelett og pakker inn absolutt alle deler av kroppen.

Her forklarer Tom Myers biotensegritet og hvordan kroppen henger sammen med Anatomy Trains


Ligamentbehandling

Behandling av ligamenter er en unik behandlingsform som er utviklet av Dr. James Cyriax, grunnleggeren av ortopedisk medisin, og videreutviklet av Dr. Ben Benjamin. Ligamentene er ofte underliggende årsak til muskelspenninger. Om et ligament får en skade eller er kronisk på strekk pga ulykke, idrettssakde, eller dårlig holdning i hverdagen, vil hjernen oppleve leddet som ustabilt, og må dermed stramme musklene i området utansett hvor mye massasje, stretching eller kiropraktikk man får. Ligamentproblemer anses av Dr. Ben Benjamin til å være årsaken til 80-90% av all nakke- og korsryggproblematikk. Det er bred enighet om at skader på ligamenter er en viktig årsak til rygg og nakke problemer, men likevel er det svært få terapeuter som faktisk behandler ligamenter. Denne behandlingen er skånsom og overraskende effektiv spesielt mot langvarige og stadig tilbakevendende plager. Særlig i nakke og ryggrad.


Mykvevsmanipulering

Denne behandlingsformen er utviklet av Jeffrey Maitland for å gi et alternativ til kiropraktikkens eksplosive manipuleringer av ryggsøylen. Formålet er det samme; å åpne låste ledd i ryggraden, men metoden er en helt annen. I mykvevsmanipulering åpner vi leddet med en helt spesifikk og sakte manipuleringteknikk. Altså helt motsatt av kiropraktikk, som skjer raskt og eksplosivt. Derfor er denne behandlingen svært god for nakken, som mange kvier seg å gå til kiropraktor for. Den sakte manipuleringen av leddet vil gjøre at bindevev og nervesystem i området får tid til å justere seg og resulterer i en svært behagelig opplevelse med økt blodsirkulasjon og friere bevegelse.


Percussor

Percussor er en maskin med et mykt vibrerende hode hvor hastigheten kan varieres fra 8-52 Hz. Denne vibrasjonen aktiverer spesifikke nervesignaler i huden. Vibrasjonen sprer seg inn i vevet og gir en «unwinding» effekt i både ledd og muskler i løpet av noen får sekunder. På grunn av dens effekt på nervesystemet forløser percussoren problemer på andre måter enn man kan med forskjellige massasjeformer. Den benyttes ofte for å frigjøre ledd og bevegelsesutslag, og den kan i tillegg gi ikke-nociceptive signaler i nervesystemet og dermed virke smertedempende. Behandlingen gir en svært behagelig massasjeopplevelse og styrker kropp-hjerne forbindelsen (propriosepsjon) i leddene, noe man umiddelbart merker som bedre balanse, bedre bevegelighet og økt kroppskontakt i forskjellige aktiviteter.


Dry Needling

I kronisk anspente muskler finner man stramme bånd og ømme områder som kalles «triggerpunkter». Dry Needling har i mange studier vist seg å gi gode og (ofte) umiddelbare resultater på smerter relatert til kroniske muskelspenninger. Musklene reagerer på nålen med en kjapp sammentrekning (twitch response). Denne twitchen bidrar til at muskelspenninger slipper umiddelbart og i behandling av muskelsmerter og kroniske spenninger er denne behandlingen ofte uovertruffen. Dry Needling slik det gjøres her er skånsom og minimalistisk.


Livsstil

Når man har kroniske smerter eller plager er det i tillegg til behandlingen nødvendig med noen livsstilsendringer. Kroniske plager kommer av kroniske feilvurderinger i hverdagen. De aller fleste av den moderne menneskekroppens smerter og ubehag kommer fra elementer i vår livsstil som vi enten har feil (eller manglende) kunnskap om. Livsstilsendringer er din sikkerhet for å få mest mulig ut av behandlingene og solide resultater som varer livet ut.


Ernæring

Vår moderne kost består alt for mye av raffinerte matvarer. Brød, sukker, ferdiggmat, osv. For at kroppen skal kunne få optimal restitusjons- og regenereringsevne må den få tilført korrekt næring. Vi må spise mer ekte mat og mindre kunstige matlignende stoffer. Kroppen må få byggestener den kan bruke til å reparere seg selv. Eneste måten å bli kvitt smerte på er å fjerne betennelser. Og eneste måten å fjerne betennelser på er å slutte å spise mat som gir betennelser. Kronisk inntak av betennelsesfremmende mat (sukker- og kornbasert mat) gir åpenbart kroniske tilstander av betennelser. Vi må spise mer betennelseshemmende mat (grønnsaker, protein, kosttilskudd) om vi ønsker resultater i vår generelle helse og smertetilstand.

Kort intro retningslinjer for riktig ernæring:

Om betennlse som utgangspunkt for de fleste livsstilssykdommer:

Om sukker, en gift ved kronisk inntak i doser (18 minutter):


Trening

I vår stillestittende arbeidshverdag trenger vi også bevegelse. Men mye er fortsatt misforstått om hva som er effektiv trening. Og mange trener alt for mye i forhold til hva de egentlig behøver og hva de ønsker å få ut av treningen. Å trene 10-15 minutter 2 ganger i uka holder i massevis om man vil at kroppen skal kjenne den vitalitet og velvære som finnes i god helse. Den mest effektive treningsformen for å oppnå dette er HIIT (Høy Intensitet Intervall Trening) som øker veksthormoner og energimetabolisme i musklene, og tar bare 10-15 minutter å gjennomføre. Dette er enkelt å få til i en hektsik hverdag og for å oppnå helsegevinsten med trening er det ikke nødvendig å trene mer enn dette. Å gjøre timesvis med aerobic, sykling, løping, maraton og birkebeinerrenn er kun for de som liker å gjøre det, ikke for helse.

Denne dokumentaren forklarer det meste.

The Founder – genial øvelse strekker, strykrer og dekomprimerer ryggraden.


Dynamisk stretching

I tillegg til den eksplosive treningen i form av vektøfting, kondisjon eller idrett, trenger vi også sakte bevegelse i form av stretching, yoga eller qigong. Det er den sakte, bevisste og kontrollerte bevegelsen som har mest regenererende effekt på kroppen. Stretchingen bør være dynamisk og avspennende, og utføres godt innenfor eventuelle smertegrenser. Siden det ikke er musklene i seg selv som er korte, men nervesystemet som spenner musklene, bør oppmerksomheten være på mobilisering av nervesystemet heller enn stretching av muskler. I tillegg til å øke hjernens kommunikasjon med musklene slik at all annen aktivitet også optimaliseres, gir sakte bevegelse økt blodsirkulasjon i leddene. Sammen med dyp pust er en avspennende og dynamisk stretching en av de vikigste nøklene for å ta vare på din egen kropp resten av livet. Øvelsene hentes fra den asiatiske Qigong for ryggen og utføres med nevrodynamiske prinsipper.

The Fuzz Speach, fra Gil Hedley:

The Real Reason for Brains – om hvordan hjernen først og fremst er skapt for bevegelse.

Siden muskler og bindevev kun gjør det nervesystemet befaler, er det bedre å rette stretchingøvelsene mot nervemobilisering i stedet. Ikke nerve-stretching, men nerve-mobilisering. Her er en øvelse for Femoralnerven som går igjennom lysken.


Pust

Som en del av vår moderne kultur er stress et generelt problem for alle. Vår hverdag gir nervesystemet en dominas av «fight-or-flight» aktivitet, noe som over tid går på bekosting av «rest-and-relax» aktiviteten. Dette tærer på kroppen. Mange identifiserer seg ikke med begrepet «stress», men avspenning av muskler og nervesystem er likevel like nødvendig som kosthold og trening.

Pusten er ikke bare et effektivt redskap for å dempe stressreaksjon, stabilisere hjerterytme og balansere både hormonsystemet og nervesystemet, den er også den viktigste faktoren for å styre det som skjer i cellenes metabolisme, øke blodsirkulasjon og optimalisere kroppens regenereringsevne. Ved å lære teknikker som senker pustefrekvens og styrker pustemusklene får du kontroll over nervesystem, sirkulasjonsystem og restitusjon.

Pustefrekvensens spektrum:

  • Normal pust                   15-25 pust/min    Ingen effekt
  • Meditasjon /dyp søvn  10-15 pust/min    Hvile og avspenning
  • Autonom pust                    5-6 pust/min    Vagus nerven (redusere smerte og betennelse)
  • Metabolsk pust                  2-3 pust/min    Regenerering (øke blodsirkulasjon)
  • Avansert pust/tummo          0 pust/min    (holde pusten) Energi og vitalitet

I flere artikler har jeg beskrevet det som skjer når vi endelig lærer å bruke pusten.

Verkstedet Breathing System bidrar med flere viktige og nytenkende perspektiver på hva vi kan bruke pusten til, og hvordan vi kan få mest mulig ut av den på enklest mulig vis. Noe av det viktigste bidraget er hvordan pusten kan øke blodsirkulasjonen i hver eneste blodåre i kroppen i løpet av bare noen få minutter. Blodsirkulasjonen er grunnlaget for fornyelse og regenerering, og er spesielt viktig for nervesystemet i relasjon til smertetilstander siden det kontinuerlig krever svært mye energi. Et annet viktig bidrag er forståelsen av hvordan diafragma – hovedpustemuskelen – kan trenes opp og få økt bevegelsesutslag. En sterk og bevegelig diafragma er utgangspunktet for å få nytte av pusten.

I de avanserte delene av vårt Breathing System lærer du også en helt unik måte å kombinere målrettet intraabdominalt trykk med å holde pusten, for å øke kroppstemperaturen opp mot febernivåer (38 grader). Dette gir fantastiske opplevelser som bare kan sammenlignes med tibetanerens mystiske g-tummo tradisjon. Det gjør også mye for immunforsvaret (feber er vår viktigste våpen mot virus infeksjoner) og for cellenes overlevelsesmekanismer.

«Gi meg makten til å produsere feber, så vil jeg kunne kurere all sykdom” – Parmenides, Hellas, 500 f.Kr.

Verkstedet Breathing System inneholder 4 nivåer :

  • Diafragmisk kontroll – øvelser for å styrke og øke bevegelsen i hovedpustemuskelen
  • Autonom kontroll – 5-6 pust i minuttet for å styrke vagus nerven (parasympaticus)
  • Metabolsk kontroll – 2-3 pust i minuttet for å øke restitusjon og regenerering
  • Avansert kontroll (Tummo) – holde pusten m/intraabdominalt trykk (øke kjernetemeratur)

Viktige studier relatert til Verkstedt Breathing System:

Så enkelt kan det gjøres:

Animasjon av hvordan diafragma – hovedpustemuskelen – beveger seg:

Animasjon av diafragmas bevegelse:

Om Vagus nerven – The Love Nerve – som vi styrker med enkel pusteteknikk:

Sannheten om oksygen:

Tibetanerenes g-tummo:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s