Om DNM

På Verkstedet har vi begynt å bruke en av de  mest overraskende og revolusjonerende behandlingsformene i nyere tid. Her snur vi alt om smerte på hodet og avslører alle misforståelser moderne medisin har skapt om smerte siden Descartes tid på 1600-tallet og starten på den vitenskapelige metode. Basert på Melzacks Neuromatrix Theory (Om smerte) og Diane Jacobs fantastiske arbeid med DermoNeuroModulation har vi fått en bedre og mer direkte forståelse for behandling av smertetilstander.

Om nervesystemet

Vårt nervesystem lever. Det har en kontinuerlig aktivitet som integrerer både det som skjer i omgivelsene våre med det som skjer internt i organene og cellene og det som skjer i vår psyke og indre liv. Det er i sannhet et holistisk system, uten at det er noe new age over det. Uten nervesystemet ville vi ikke vært stort annet enn en urørlig klump med kjøtt og bein. Nervesystemet er også ekstremt sulten på næring og oksygen. Det veier kun 2% av kroppsvekten, men krever over 20% av energien. Vi puster, spiser og beveger oss for at nervesystemet vårt skal være fornøyd. Og spesielt verdt å legge merke til; muskler, ledd og bindevev gjør kun det nervesystemet befaler.

Muskelspenninger – et forsvar, ikke en feil

Om noen områder av nervesystemet får mindre oksygen og næring enn de trenger så vil vi legge merke til det. Prikking, stikking, stråling, nummenhet, og lignende sensasjoner forteller oss at nervesystemet har begynt å slite. Muskelspenninger, triggerpunkter, holdningsproblemer, o.l. er tilstander vi tidligere har misforstått som «muskelproblemer», «holdningsproblemer» eller «leddproblemer». Men når vi forholder oss til «det levende, organiske nervesystemet», i stedet for «den statisk biomekaniske kroppen», så vil vi innse at slike problemer er beskyttelsesmekanismer istedet for problemer i seg selv. Og siden det krever en så kontinuerlig aktivitet og tilgang på næring er det vanligvis nervesystemet som beskyttes. Enten mot betennelser, lite blodsirkulasjon eller trange nervekanaler.

Hvorfor huden?

Huden er vårt største og mest sensitive organ. Den er så tettpakket med nerveender at vi kan si at det er «utsiden av hjernen». Vi er faktisk så godt beskyttet av huden at det er kun hjernens opplevelse av det som skjer med huden som avgjør hva som skjer med vevet under huden. Alle som tar på huden i en behandlingssituasjon er fullstendig underlagt nervesystemets reaksjon på berøringen. Med en behagelig stimulering av nerveendene i huden kan vi dermed påvirke hele nervesystemet inn til ryggmargen og opp til hjernen, og tilbake igjen. Når vi endelig innser hva huden egentlig bidrar med blir det faktisk mulig å behandle smerte uten å gi ny smerte!

Om smerte

En behagelig behandling av hudens nervestråder over smertefulle områder kan påvirke smertetilstander direkte, uten å gå igjennom kompliserte biomekaniske eller anatomiske forklaringsmodeller. Smerte sitter faktisk ikke i ledd, muskler eller bindevev, men i nervesystemet. Og KUN i nervesystemet. Det er ingen andre elementer av kroppen som kan registerere eller skape opplevelser.

Den eneste «strukturen» som behandles , uansett hvilken dybde smerten sitter i, er altså huden og dens lenge oversette rolle som sanseorgan i forbindelse med smerte. Gjennom ny kunnskap om hvordan smerteopplevelsen fungerer lærer klientene å mestre sin situasjon og styre sin egen regenerering.

DermoNeuroModulation

Dermo = huden, Neuro = nervesystemet og Modulation = å endre.

DermoNeuroModulation er altså å endre nervesystemets opplevelse av seg selv, gjennom behandling av huden. Teorien er eksepsjonelt elegant og kan forklare den smertereduserende effekten vi får med alle andre behandlingsformer som innebærer at vi tar på huden. Men siden vi nå endelig vet HVA vi faktisk behandler, kan vi også endre HVORDAN vi gjør behandling og få bedre og mer direkte resultater.

Interaktiv behandling

I motsetning til operative behandlingsformer som finner «feil» og «korrigerer» dem,  er DNM interaktiv og forholder seg til biomekaniske problemer som forsvar, ikke defekter. Dette innbærer at ubehag ikke kommer fra muskelubalanser, men at muskelubalanser skapes av nervesystemet for å beskytte seg selv mot ubehag. F.eks. at den ene skulderen løftes opp for å beskytte nervetrådene i nakken. Eller korsryggen svaier for å beskytte nervetrådene gjennom lysken. Når smerten dempes og hjernen ikke lenger føler behov for å beskytte nervesystemet sitt, så endres også holdningen.

Behandlingen

Med en spesifikk stimuli av huden i en viss tid, gjerne opp til 2 minutter, tillates nervesystemets egne selvregulerende mekanismer å trå til. Nervesystemet er organisk og derfor må vi gi det litt tid til å tilpasse seg. Vi gjør en varm, rolig, lett og behagelig strekk av det øverste hudlaget og det kan virke som om det skjer lite der og da. Men i løpet av noen minutter vil du kjenne at smerte og ømme punkter rett og slett fordufter. Mange legger også merke til mye aktivitet som ikke er subtilt i det hele tatt, f.eks. muskler slipper taket, prikking, varme, m.m. Bedring i bevegelse, korrigering av muskelubalanser, reduksjon i smerte, m.m., alle disse effektene er resultat av at de utgående signalene i nervesystemet fungerer bedre og med mindre internt stress og færre unødvendige forsvarsmekanismer.

Kinesiotape benyttes også da det også stimulerer hudens nervesystem på samme måte. Percussor har også samme effekt, men stimulerer andre nerveender i huden. Sammen med bevegelsestrening som desensiterer nervesystemet og øker vevet tilpasningsmuligheter, er DNM en av de best tilgjengelige og behagelige smertedempede behandlingsformene som finnes til dags dato.

Om Dycem – antiskliunderlag

Vanligvis benyttes bare hendene til å strekke huden. De synker sakte inn i den øverste hudlaget, som om de klistrer seg fast, og så strekkes huden i en behagelig retning. Men noen ganger, når huden blir varm, kan den bli for glatt. Da har vi et hjelpemiddel vi bruker: antiskliunderlag. Dette er et plastikkark med ørlittegrann klistrende effekt. Ikke mye, men akkurat nok til at det gir en stabil og stødig strekk av huden uten å glippe. Noen ganger får man også bedre resultater med Dycem siden det blir en mer stabil stimuli av huden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s