Huden – vårt største og viktigste sanseorgan

huden

ALLE (!!!) muskel- og ledd terapeuter tar først og fremst på huden. Og ALLE gjør alt de kan for å overse det. Vi kan trygt si at huden er undervurdert i behandling av menneskekroppen. Spesielt siden ALLE behandlingseffekter egentlig er sekundæreffekter av det som skjer i hudens nervesystem og hjernens opplevelse av dette.

Huden er vårt største organ. Og vårt mest sensitive organ. Det er så tettpakket av sensoriske nervetråder at vi kan si den er «utsiden av hjernen». Vi er faktisk så godt beskyttet av huden at det er kun hjernens opplevelse av det som skjer med huden som avgjør hva som skjer med vevet under huden. Alle som tar på huden i en behandlingssituasjon er fullstendig underlagt nervesystemets reaksjon på berøringen.

Muskler, ledd og bindevev gjør bare det nervesystemet befaler. Når vi vet hvilken direkte kobling huden har til nervesystemet og hjernen kan vi også rette behandlingskonseptene våre direkte på det som faktisk gir behandlingseffekt: Nervesystemet

Når vi trykker på et triggerpunkt, et ømt område av en muskel, så finnes det svært få trykksensitive nerver i selve muskelen. De finnes hovedsaklig  i huden og vevet rett under huden. Smerten vi opplever av trykket kommer altså ikke av at vi trykker på muskelen, men at vi trykker på huden. Selv om det kjennes ut som at vi trykker hardt og dypt inn vevet, så er det hudens nerver som reagerer på trykket. Om vi bedøver hudens nerver når vi f.eks. er støle, så forsvinner trykksensitiviteten også. Når vi jobber med å dempe smerte trenger vi altså ikke trykke hardt inn i muskelen, vi trenger bare å ha en litt smartere tilnærming til huden.

Smerte er en subjektiv opplevelse som er ment å beskytte kroppen. Det innebærer et tett samarbeid mellom hjernens registrering av faresignaler fra huden og dens interne kart over kroppen. Fra et evolusjonært perspektiv er det større farer i omgivelsene enn internt i kroppen. Derfor dekker de fare-registrerende nervene (nociceptorer) hele kroppens overflate. Det er også noe av grunnen til at vi føler oss trygge og slapper bedre av når noen tar på huden vår på en behagelig og ikke-truende måte.

Det krever en ganske stor omveltning for å innse hudens rolle i smertebehandling. Det er veldig mye som vi tidligere har tatt for gitt som må snus på hodet. Vi må lære oss å legge merke til noe medisinsk vitenskap har brukt 200 år på å overse.

Med en helt ny forståelse av menneskekroppen og behandling av nervesystemet kan vi også behandle smertetilstander direkte, men uten å gi ny smerte slik de «gamle» behandlingsformene gjør. De som overser huden, vårt største og viktigste sanseorgan, og (håpløst) prøver å trykke fingrene igjennom den.

Med den nye behandlingsformen DermoNeuroModulation snur vi alt på hodet og behandler smerte UTEN å gi ny smerte. Når vi vet hvordan huden og nervesystemet fungerer trenger vi kun å gi en behagelig og interaktiv behandling av huden, og smerte dempes umiddelbart.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s