Vascular insulin abnormalities, hypertension, and accelerated atherosclerosis

Studie som bekrefter at insulin resistens (ikke høyt insulinnivå alene) gjør at blodkar trekker seg sammen og hemmer blodsirkulasjon. Pluss at de mister sin sensitivitet for sammentreking og utvidelse, de blir med andre ord stive.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8503434

«However, recent data from our laboratory suggest that cellular insulin resistance rather than hyperinsulinemia per se may lead to hypertension. The basic tenet proposed in this article is that a deficiency of insulin at the cellular level represents a common mechanism that is involved in the development of hypertension in both type I and type II diabetes mellitus»

«For example, recently reported studies from our laboratory demonstrate that insulin attenuates the vascular contractile response to phenylephrine, serotonin, and potassium chloride. Thus, it appears that insulin normally modulates (attenuates) vascular smooth muscle contractile responses to vasoactive factors, and insulin resistance should accordingly be associated with enhanced vascular reactivity.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s