Immunohistochemical analysis of wrist ligament innervation in relation to their structural composition.

Nevner at noen ligamenter i håndleddethar mye innervasjon og er viktige for propriosepsjon, mens andre har ikke det. Sier at innervasjonen sitter helt ytterst i ligamentene. Nevner at det meste av innerverte ligamenter er på oversiden.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17218173/

The innervation pattern in the ligaments was found to vary distinctly, with a pronounced innervation in the dorsal wrist ligaments (dorsal radiocarpal, dorsal intercarpal, scaphotriquetral, dorsal scapholunate interosseous), an intermediate innervation in the volar triquetral ligaments (palmar lunotriquetral interosseous, triquetrocapitate, triquetrohamate), and only limited/occasional innervation in the remaining volar wrist ligaments. The innervation pattern also was reflected in the structural differences between the ligaments.

When present, mechanoreceptors and nerve fibers were consistently found in the loose connective tissue in the outer region (epifascicular region) of the ligament. Hence, ligaments with abundant innervation had a large epifascicular region, as compared with the ligaments with limited innervation, which consisted mostly of densely packed collagen fibers.

The results of our study suggest that wrist ligaments vary with regard to sensory and biomechanical functions. Rather, based on the differences found in structural composition and innervation, wrist ligaments are regarded as either mechanically important ligaments or sensory important ligaments. The mechanically important ligaments are ligaments with densely packed collagen bundles and limited innervation. They are located primarily in the radial, force-bearing column of the wrist. The sensory important ligaments, by contrast, are richly innervated although less dense in connective tissue composition and are related to the triquetrum. The triquetrum and its ligamentous attachments are regarded as key elements in the generation of the proprioceptive information necessary for adequate neuromuscular wrist stabilization.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s