Kritikk til polyvagal teorien og mye viktig om vagus-pust forbindelsen

Svært viktig studie som forteller om alle aspekter ved vagus nervens og pustens relasjon. Nevner at det ikke er en direkte relasjon, og at det blir ikke riktig å si at RSA/HRV er en direkte intdikasjon på vagus nervens funksjon. Mange faktorer spiller inn. Sier også at vagus fyrer av like mye, men når pustefrekvensen synker blir signalene sterkere i løpet av den lange utpusten. Nevner også at i individet er det tydelig sammenheng mellom pust og HRV, men mellom forskjellige individer er det store forskjeller. Nevner også at vagus nerven fyrer av når CO2 øker for øke gassutvekslingen mellom blod og luft.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17081672

Mer fra studien er her.

Abstract

Respiratory sinus arrhythmia (RSA, or high-frequency heart-rate variability) is frequently employed as an index of cardiac vagal tone or even believed to be a direct measure of vagal tone. However, there are many significant caveats regarding vagal tone interpretation:

1. Respiratory parameters can confound relations between RSA and cardiac vagal tone.

2. Although intraindividual relations between RSA and cardiac vagal control are often strong, interindividual associations may be modest.

3. RSA measurement is profoundly influenced by concurrent levels of momentary physical activity, which can bias estimation of individual differences in vagal tone.

4. RSA magnitude is affected by beta-adrenergic tone.

5. RSA and cardiac vagal tone can dissociate under certain circumstances.

6. The polyvagal theory contains evolution-based speculations that relate RSA, vagal tone and behavioral phenomena.

We present evidence that the polyvagal theory does not accurately depict evolution of vagal control of heart-rate variability, and that it ignores the phenomenon of cardiac aliasing and disregards the evolution of a functional role for vagal control of the heart, from cardiorespiratory synchrony in fish to RSA in mammals. Unawareness of these issues can lead to misinterpretation of cardiovascular autonomic mechanisms. On the other hand, RSA has been shown to often provide a reasonable reflection of cardiac vagal tone when the above-mentioned complexities are considered. Finally, a recent hypothesis is expanded upon, in which RSA plays a primary role in regulation of energy exchange by means of synchronizing respiratory and cardiovascular processes during metabolic and behavioral change.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s