Mange behandlere overser med vilje kostholdets forhold til smertetilstander. Av en eller annen grunn opplever de at mat spiller en svært lite rolle. Men dette er et blindfelt i deres persepsjonsevne som gjør at de ikke forholder seg til realitetene og snyter pasientene for mulig symptombedring.
Selv i de Nasjonale retningslinjene for korsryggsmerter sin liste over Gule Flagg (faktorer som bidrar til kroniske smertetilstander) står «problemer med mage» oppført. Dette i seg selv burde være nok til at ALLE behandlere som er i kontakt med smertepasienter setter seg inn i kostholdets betydning.
Gule flagg
Risikofaktorer (hovedsakelig psykososiale) for å utvikle mer langvarige ryggplager
• Arbeidsrelaterte problemer/sykmelding (bør tidsbegrenses)
• Emosjonelle problemer (f.eks depresjon og angst)
• Tilleggsymptomer i form av generaliserte smerter, hodepine, tretthet, svimmelhet og plager fra magen
• Pasienter med omfattende tidligere ryggplager og med nerverotaffeksjon
• Pessimistiske/negative holdninger/overbevisninger i forhold til smertene, f.eks uttalt engstelse for visse bevegelser og for å være i arbeid, og liten grad av forventning om å bli bra/komme tilbake i arbeid