Per Brodal, en av norges fremst nevrologer, skrev i 2005 en artikkel i Tidsskriftet om smertens nevrobiologi hvor han nevner mye av den nye forståelsen for smerte og referer til Melzack og Wall forskning.
http://tidsskriftet.no/article/1252875#reference-4
En annen innfallsvinkel fremhever smerteopplevelsens avhengighet av sammenhengen den opptrer i, av tidligere opplevelser og ikke minst av forventninger. Faktisk er smerteopplevelse ofte dårlig korrelert til grad av nociseptoraktivering (4). Smerteopplevelse kan derfor også forstås som en tolking av tilgjengelig informasjon (5).
Et hovedpoeng er at for å forstå smerte må man ta med den store betydningen av kognitive og emosjonelle forhold. Følgende spissformulering av Ramachandran & Blakeslee (5), basert på studier av pasienter med fantomsmerter, peker på betydningen av å søke etter mening bak smerteopplevelsen: «…pain is an opinion on the organism’s state of health rather than a mere reflexive response to an injury».
-
Smertesystemenes normale oppgaver er å beskytte og å gi instruks om hensiktsmessig atferd
-
Smertesystemenes plastisitet gjør dem sårbare for feiltilpasninger som kan medføre spontan smerte og abnorm reaksjon på trivielle stimuli
-
En del smertetilstander kan best forstås som hjernens tolking av kroppens tilstand på basis av ufullstendig og konfliktfylt informasjon