Chi is not energy

Denne artikkelen beskriver på svært godt vis hvordan konseptet chi beskrevet som energi blir misforstått som konseptet energi som vitenskapen forholder seg til. Forfatteren vil heller oversette «chi» til «effektivitet». Jo mer chi man har, jo mer effektivt fungerer kroppen.

http://taichiblog.spiralwise.co.uk/2011/09/chi-is-not-energy.html?m=1

The significance of what I’m saying is that in practical terms nothing changes. In our classes we can still «cultivate chi» (or «enhance efficiency»), and train in the same way we’ve been doing for centuries. Internally within our own bodies it feels as if we do have more energy (just as our new lightbulb will shine more brightly) and so we get that glow and feeling of health. However by reinterpreting chi as efficiencyrather than energy, the concept of chi is no longer at odds with Western science. There is no longer any discrepancy between Western science and Chinese medicine. The major obstacle of scepticism has been removed.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s