When pain is not only pain: Inserting needles into the body evokes distinct reward-related brain responses in the context of a treatment.

Denne beskriver hvordan smerte ikke alltid er smerte, at konteksten smerte gis i bestemmer hvordan det oppleves. Forklart med dry needling, så vil nåle-smerten være mindre smertefullt og oppleves positivt om det blir gitt i en kontekst som oppleves postivit vet at det er en del av behandlingsopplegget for å bli smertefri.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25528104

Abstract

The aim of this study was to compare behavioral and functional brain responses to the act of inserting needles into the body in two different contexts, treatment and stimulation, and to determine whether the behavioral and functional brain responses to a subsequent pain stimulus were also context dependent. Twenty-four participants were randomly divided into two groups: an acupuncture treatment (AT) group and an acupuncture stimulation (AS) group. Each participant received three different types of stimuli, consisting of tactile, acupuncture, and pain stimuli, and was given behavioral assessments during fMRI scanning. Although the applied stimuli were physically identical in both groups, the verbal instructions differed: participants in the AS group were primed to consider the acupuncture as a painful stimulus, whereas the participants in the AT group were told that the acupuncture was part of therapeutic treatment. Acupuncture yielded greater brain activation in reward-related brain areas (ventral striatum) of the brain in the AT group when compared to the AS group. Brain activation in response to pain stimuli was significantly attenuated in the bilateral secondary somatosensory cortex and the right dorsolateral prefrontal cortex after prior acupuncture needle stimulation in the AT group but not in the AS group. Inserting needles into the body in the context of treatment activated reward circuitries in the brain and modulated pain responses in the pain matrix. Our findings suggest that pain induced by therapeutic tools in the context of a treatment is modulated differently in the brain, demonstrating the power of context in medical practice.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s