Immediate effects from manual therapy: much ado about nothing?

Her diskuteres hvordan et stort antall behandlingsteknikker gir umiddelbare resultater, men at disse umiddelbare resultatene ikke nødvendigvis gir langvarige og kliniske resultater. Mange blir glade når studier viser en umiddelbar bedring i f.eks. smerte etter en korsryggmanipulasjon, men vi må være oppmerksomme på at denne ummidelbare bedringen ikke alltid er en langvarig effekt. Og vi må også være oppmerksom på at svært mange behandlingsteknikker gir slike resultater. Alt fra laser til menipulering. Den ene er hverken bedre eller dårligere enn den andre.

Jeg mener vi må ta de umiddelbare effektene for det de er; umiddelbare effekter, og bruke dem for det de er verdt. Det gir et overraskelsesmoment og håp når man kjenner at smerten blir mindre og funksjonen bedre. Man kan bruke det for å vise at smerten KAN reduseres. Men ikke la de stå iveien for det som trengs for langvarige resultater, som livsttilsendringer (trening, mat, stress, søvn, osv) og livssituasjonsendringer (jobb, forhold, hjem, osv.)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3172950/

The measurable treatment effect may take many forms. Within the last few years, immediate effects of thrust and non-thrust manipulation have been shown to: improve proprioception,1 standing balance,2reduce pain,3,4 increase nociceptive flexion reflex threshold,5 thermal pain sensitivity (temporal summation),6 provide a widespread hypoalgesic effect,7 improve range of motion,4,8 alter EMG signals,9and modify sensorimotor integration.10 In fairness, the studies represented here were both mechanistic- and clinically-oriented.

But before we get too excited about these results, let’s look at literature outside main-stream manual therapy, because thrust and non-thrust manipulation aren’t alone in their ability to provide immediate measurable treatment effects.

Immediate effects have been reported with superficial heat, long-wave ultrasound, short-wave diathermy, and specific exercises.11 In addition, immediate effects have been identified using massage,12 kinesio-taping,13 passive physiological movements,14 acupressure,15,16 ischemic compression,17 thermal ultrasound,18 simple touch,19 ice massage,20 and strain–counterstrain.21 Even more notable and dubious are the immediate effects findings of improved active mouth opening after hamstring stretching,22improved hamstring mobility after suboccipital stretching,23 and improved spatial cognitive tasking after breathing through the left nostril only.24

 

We know the carry-over effect of some immediate findings (within-session changes) lead to between-session changes,26but there is little to support these changes having any effect on long-term functional outcome.2628

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s