morgensmerter

Har du smerte om morgenen?

Mange har spurt meg om hvorfor de opplever mer smerter om morgenen. Det er mange faktorer som spiller inn (som alltid når det gjelder smerte), men de daglige hormonsvigningene som styrer søvn og våkenhet er ekstra tydelige bidragsytere. 

Om morgenen synker melatonin og cortisol økes. Problemene oppstår når denne naturlige mekanismen fungerer dårlig. Og kronisk stress, konisk smerte eller kronisk feil kosthold er de værste bidragsyterene.

Melatonin er et smertestillende hormon, så med lite melatonin i kroppen økes også sensitiviteten for smertet. Mennesker som har hatt langvarige smerteproblemer får generelt en lavere produksjon av melatonin, så søvnen blir dårligere og smertene oppleves større.

Cortisol økes om morgenen for å vekke oss. Hos mennesker med langvarig stress eller smerteproblemer blir cortisolproduksjonen etterhvert veldig dårlig. Det kalles Binyretretthet.

Cortisolproduksjonen om morgenen blir lav, og dette bidrar til økt sensitivitet for smerte.

Og det er jo åpenbart, ingen kunstige tilførsler av melatonin kan egentlig måle seg med kroppens evne til å produsere sitt eget melatonin. Vi ønsker å øke melatoninproduksjon og normalisere cortisolproduksjonen, uten å måtte ty til kunstige medisiner. Mat, kosttilskudd, jordingslaken, stressmestring, osv, er noen grep vi kan gjøre.

Men INGEN TING kan måle seg med meditasjon og å puste med diafragma(som masserer binyrene, når det gjøres riktig) når vi vil normalisere kroppens hormonproduksjon.

Meltatonin og smerter: http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/11609/1/IJBB%2048(2)%2082-87.pdf
Cortisol om morgenen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2740898/
Lav Cortisolproduksjon gir mer smerte om morgenen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22445364/
Meditasjon om kvelden øker melatonin: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301051100000351
Diafragma-pust om kvelden øker melatonin, senker cortisol og gir økt restitusjon i utholdenhetsidrett: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139518/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s