Breathing Movements and Breathing Patterns among Healthy Men and Women 20–69 Years of Age

Viktig studie som viser normalt pustemønster i forskjellige aldre. 108 deltakere i denne og viser at det er lite forskjeller mellom kvinner og menn, og lite forskjeller mellom forskjellige aldersgrupper i normal avslappet pust. Men menn har større bevegelse i brystkassen og i magen ved dyp pust.

http://www.karger.com/Article/Pdf/87456

«The main findings from this study include that respi- ratory movements are symmetrical, do not decrease sig- nificantly with increasing age up till 69 years, and are not significantly different for males and females, except for abdominal motion during deep breathing. »

«During deep breathing the abdominal movements were significantly less amongst the women than the men (p ! 0.05). The average respira- tory rate was 14 during quiet and 7.4 during deep breathing for both sexes. The rhythm (inspiration/expiration ratio) was 1:1.21 for men and 1:1.14 for women during quiet breathing and 1:1.23 for men and 1:1.40 for women during deep breathing.»

«The range of quiet breathing movements of men and women was not significantly different, but during deep breathing the women had significantly less abdominal movements than the men. »

«found an approximately 50–60% decrease in chest expansion with increasing age (age 15–75+) . The present study showed 10% decrease of the lower thoracic and 0.1% of the upper thoracic movements with increasing age. »

«The frequency of breathing movements was on the av- erage a little over 14/min during quiet breathing. These findings are similar to previous reports [1, 2, 24, 25]. «

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s