Subacromial impingement syndrome and rotator cuff tendinopathy: The dilemma of diagnosis

Studie presentert på Fysioterapeuten som viser at diagonstisk spesifisitet ikke er tilfredsstillende i vurdering av strukturelle funn. Dette er, etter min mening, helt åpenbart og selvfølgelig straks man innser at menneskekroppen er en organisme og ikke en (bio)mekanisme. I «organismer» er det flere levende systemer som påvirker hverandre på mange nivåer, så å finne ETT enkelt årsaksutgangspunkt er nytteløst. Ikke minst når det gjelder smertesymptomer.

http://fysioterapeuten.no/Fag-og-vitenskap/Fagartikler/Subacromial-impingement-syndrome-and-rotator-cuff-tendinopathy-The-dilemma-of-diagnosis

«Sometimes the specificity of a test may only be 50% (16, 17) which would not allow the clinician to develop an informed opinion as to where the symptoms were coming from. Calis et al (18) reported a sensitivity of 88.7% and a specificity of  30.5% for the Neer impingement sign. Litaker et al (19) reported values of 97.4% and 9.0% for the same test. Calis et al (18) reported sensitivity and specificity values of 92.1% and 25% for the Hawkin’s test. These figures clearly question the ability to arrive at a definitive diagnosis. Hegedus et al (20) have recently published a comprehensive review investigating clinical shoulder tests. They concluded that the use of any single shoulder orthopaedic tests to make a conclusive diagnosis is questionable. »

«Currently it appears that the process of making a diagnosis using a combination of clinical tests supported by imaging findings will not allow a clinician to arrive at a structural diagnosis with certainty (26). This has been recognized by clinicians treating other areas of the body (33, 34).»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s