Correlated Variability in the Breathing Pattern and End-Expiratory Lung Volumes in Conscious Humans

Ny studie som går omfattende igjennom pust-til-pust fysiologien og mekanismen.

De fleste studier som gjøres ser på gjennomsnittsverdier, f.eks. pustefrekvens og hjerterytme. Innen hjerterytme har forskerne funnet HRV, som er variasjoner i slag-til-slag, istedet for et gjennomsnitt av slag i et minutt (hjerterytme). Med all forskning på HRV og nervesystemet kan man også anta at varibailitet i pusterytme kan bidra til like mye interessant.

Her nevner de bl.a. at mage-området hadde den største variasjonen over tid (de målte i 16 minutter, altså flere hundre pust).

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0116317

In particular, the abdominal compartment had the largest exponent implying the strongest control on the fluctuations over long time scales.

In summary, we measured the cycle-by-cycle variations of several respiratory physiological variables and found that these fluctuations show long-range correlations that are highly reproducible in individual subjects. Using a novel neuromechanical model, we propose that the correlations in the timing and amplitude of the physiological variables originate from the brain with the exception of end-expiratory lung volume which shows the strongest correlations due to the contribution of the viscoelastic properties of the tissues. Finally, we also suggest that since cells in the respiratory system are exposed to fluctuation in cycle-by-cycle stretch related to variability in tidal volume, these finding may have implications on general cell function in the respiratory system.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s