The pain matrix reloaded: a salience detection system for the body.

Salience Detection System (SDS) beskriver en måte hjernen forholder seg til sine opplevelser på. Salience betyr fremtredende. I et virrvar av input er det det som er fremtredende vi legger merke til. SDS har som formål å sile ut det som er uviktig og fremheve det som er viktig. Dette er en viktig del av alle sansesystemer: syn, hørsel, smak, berøring, bevegelse, m.m.

Det kan også brukes til å forklare mange av de feneomenene som oppstår ved kronisk smerte. Istedet for en lineær sammenheng mellom nocicepsjon og smerte (noe som er avkreftet for flere tiår siden), forholder man seg til nettverk (neuromatrix) i hjernen. Men nå, istedet for å forholde seg til nettverk, forholder man seg til det systemet som avgjør hvilke aspekter av nettverket som skal fremheves som en erfart opplevelse.

Hva hjernen avgjør skal være fremtredende avhenger sterkt av hvilken kontekst vi setter det i.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21040755

Abstract

Neuroimaging and neurophysiological studies have shown that nociceptive stimuli elicit responses in an extensive cortical network including somatosensory, insular and cingulate areas, as well as frontal and parietal areas. This network, often referred to as the «pain matrix», is viewed as representing the activity by which the intensity and unpleasantness of the perception elicited by a nociceptive stimulus are represented. However, recent experiments have reported (i) that pain intensity can be dissociated from the magnitude of responses in the «pain matrix», (ii) that the responses in the «pain matrix» are strongly influenced by the context within which the nociceptive stimuli appear, and (iii) that non-nociceptive stimuli can elicit cortical responses with a spatial configuration similar to that of the «pain matrix». For these reasons, we propose an alternative view of the functional significance of this cortical network, in which it reflects a system involved in detecting, orienting attention towards, and reacting to the occurrence of salient sensory events. This cortical network might represent a basic mechanism through which significant events for the body’s integrity are detected, regardless of the sensory channel through which these events are conveyed. This function would involve the construction of a multimodal cortical representation of the body and nearby space. Under the assumption that this network acts as a defensive system signaling potentially damaging threats for the body, emphasis is no longer on the quality of the sensation elicited by noxious stimuli but on the action prompted by the occurrence of potential threats.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719078/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3644802/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s